24/09/16 al 02/11/16: LES MALETES DE WALTER BENJAMIN - EXPOSICIÓ

Fins al 2 de novembre es va poder visitar l'exposició Les maletes de Walter Benjamin. Dispositius migratoris a la sala de duanes de l'Estació Internacional de Portbou. La mostra va inclore les maletes imaginàries creades per estudiants i professors de l'École des Beaux Arts (Bordeaux), la Weissensee Kunsthochschule (Berlin), l'Escola Llotja d'Arts i Disseny (Barcelona) i altres artistes residents de la Casa de Velázquez de Madrid a partir de la lectura de l'obra de Walter Benjamin.

Fulletó de l'exposició:
Les maletes de WB- CAT.pdf
Documento Adobe Acrobat 435.2 KB

22-25/09/16: ESCOLA D'ESTIU A WALTER BENJAMIN

Del 22 al 25 de setembre de 2016 tingué lloc l'Escola d'Estiu a Walter Benjamin en el marc del 76è aniversari de la mort del filòsof alemany. L'esdeveniment està organitzat per l'Ajuntament de Portbou i l'Associació Passatges de Cultura Contemporània. 

 

La primera edició de l'Escola d'Estiu ha estat dirigida per Sigrid Weigel (Zentrum für Literatur und Kulturforschung, Berlin), amb la col·laboració de Chantal Benjamin, néta del filòsof, treballadora social i formació en drets humans (Alice Salomon Hochschule Berlin) i Pilar Parcerisas (Assoc. Passatges). 

 

 

Hi han participat Gerard Vilar (UAB), Enric Puig Punyet (col·laborador de la revista La maleta de Portbou), Natàlia Cantó (UOC), Swen Seebach (UAB), estudiants i professors de l'École des Beaux Arts (Bordeaux), la Weissensee Kunsthochschule (Berlin), l'Escola Llotja d'Arts i Disseny (Barcelona) i altres artistes residents de la Casa de Velázquez de Madrid, tots ells participants de l'exposició Les maletes de Walter Benjamin. Dispositius migratoris que es va inaugurar el dissabte 24 de setembre, a les 7 de la tarda, a l'Estació Internacional de Portbou.  

 

El diumenge 25 es van concloure els actes amb la presentació del projecte de declaració de Bé Cultural d'Interès Nacional del Memorial Passatges de Dani Karavan i ofrena floral i discursos oficials al cementiri de la població. 

 

Per  inscripcions contacteu: info@passatgescultura.org 

Més detalls de la programació:
Escola dEstiu WB cat.pdf
Documento Adobe Acrobat 1.7 MB

15/07/16: SHINO YANAI A PORTBOU

El passat 15 de juliol l'artista japonesa Shino Yanai va realitzar a Portbou la performance "The Blue Passages". Travessà els Pirineus de Banyuls a Portbou per la ruta Walter Benjamin amb una torxa olímpica.

 

Vestida de pelegrina emprengué simbòlicament la ruta de l'exili per homenatjar el pelegrinatge d'homes, dones i nens que han sofert i pateixen exili. Amb la torxa baixà al túnel del Memorial Passatges de Dani Karavan, artista molt reconegut al Japó.

 

A la platja incendià una barca que cremà com una foguera, mentre ella s'endinsava al mar. Els exiliats apareixen aquí com els vencedors olímpics, als quals la desesperació, com Walter Benjamin, els porta a cremar les barques i lliurar-se a la mort. Al Japó la tradició ens diu que els més vells s'endinsen al bosc per desaparèixer.

 

L'11 de setembre, un llibre i un vídeo d'aquesta performance van ser presentats a l'espai White Conduit Projects de Londres. 

 

 

21/05/16, 18h: PORTBOU MAÇÒNIC

El dissabte 21 de maig vam organitzar la conferència "Els papers de la lògia Progreso-Portbouense" per Roger Olivella. Es va presentar la lògia maçònica Progreso-Portbouense, que va iniciar les seves activitats amb l'ajuda de maçons vinguts de Figueres a finals del segle XIX, tot coincidint amb el naixement de la vila de Portbou. Durant més d'una dècada la lògia va tenir una participació destacada en els afers del poble. Part de l'activitat de la lògia va quedar registrada i finalment dipositada a l'Arxiu de Salamanca. L'objectiu de la xerrada va ser explicar quins són aquests documents, veure'ls, conèixer els seus autors i descobrir quines històries ens relaten del poble de Portbou.

 

Lloc: Centre Cívic Ca l'Herrero, c/ Mendez Nuñez, 2. Portbou. Inici: 18h.  

 

2016: CLUB DE CULTURA I IDENTITAT

 

 

L'associació en col·laboració amb l'Ajuntament de Portbou ha entrat a formar part del Club de Cultura i Identitat del Patronat de Turisme Costa Brava Girona amb la finalitat de promoure i difondre el patrimoni i la cultura i dinamitzar el territori fronterer. 

 

Més informació.