23/09/17 al 15/10/17: MEMÒRIA, INFÀNCIA I EXILI EN WALTER BENJAMIN - EXPOSICIÓ

 

Fins al 15 d'octubre es va poder visitar l'exposició "Memòria, infància i exili en Walter Benjamin" a la Sala de Duanes de l'Estació Internacional de Portbou.

 

L'exposició es va emmarcar en la 2a edició de l'Escola d'Estiu a Walter Benjamin que va tenir lloc a Portbou del 21 al 24 de setembre de 2017 i de la commemoració del 125è aniversari del naixement del filòsof (Berlin, 1982  - Portbou, 1940).

 

A la mostra van participar estudiants de l'ESDAP Escola Superior de Disseny i d'Arts Plàstiques de Vic i del Oberstufen Kolleg an der Universität de Bielefeld (Alemanya), els quals van crear diverses obres artístiques a partir de la lectura del text Infància a Berlin cap a 1900 de Walter Benjamin escrit l'any 1932 on relata en primera persona memòries i records de la seva infantesa en aquesta ciutat.

 

 

Horaris de visita:

De dilluns a divendres: de 16h a 20h. 

Dissabtes: de 11h a 14h i de 16h a 20h.

Diumenges: 11h a 14h.

 

 

 

 

Vídeo de la inauguració

Fulletó de l'exposició:
Memoria-Infancia-Exili WB fulleto 2017.p
Documento Adobe Acrobat 1'021.8 KB

21-24/09/17: IIa ESCOLA D'ESTIU A WALTER BENJAMIN

Del 21 al 24 de setembre de 2017 tingué lloc la segona edició de l'Escola d'Estiu a Walter Benjamin en el marc del 125è aniversari del naixement del filòsof alemany. 

 

La segona edició del seminari ha estat dirigida per Sigrid Weigel (Zentrum für Literatur und Kulturforschung, Berlin), amb la col·laboració de Chantal Benjamin, néta del filòsof, treballadora social i formació en drets humans (Alice Salomon Hochschule Berlin), Natàlia Cantó (UOC) i Pilar Parcerisas (Assoc. Passatges). 

 

S'han treballat els conceptes de memòria, infància i exili a partir del text Infància a Berlin cap a 1900 de Walter Benjamin. Van participar: Miguel Ángel Hernández Navarro (Universidad de Murica), Carlos Wiggen, filòsof, Carme Alda Elorza, psicoanalista, David Ymbernon, artista visual, Swen Seebach (UAB) i Amalia Rodríguez Monroy, escriptora. Estudiants i professors del Oberstufen Kolleg an der Universität Bielefeld (Alemanya) i l'Escola ESDAP de Vic van presentar els seus treballs entorn aquesta obra en una exposició a la Sala de Duanes de l'Estació Internacional de Portbou. La inauguració: va tenir lloc el dissabte 23 de setembre a les 19h. 

 

 

 

El diumenge 24 a les 11:30h es van concloure els actes amb la presentació del llibre de poemes L'Estació de Portbou de Jordi Carrió i fotografies de Manel Esclusa, amb la presència dels editors Cuixart Goday i Quim Curbet. Lectura per Jordi Carulla-Ruiz i cloenda per Carles Duarte, poeta. 

 

Organització: Ajuntament de Portbou i l'Associació Passatges de Cultura Contemporània. 

Lloc conferències: Centre Cívic Ca l'Herrero, c/ Méndez Núñez, 2. Portbou.  

Lloc presentació llibre i exposició: Sala de Duanes de l'Estació Internacional de Portbou.

 

Inscripcions gratuïtes a: info@passatgescultura.org

Més detalls del programa:
Escola dEstiu WB 2017.pdf
Documento Adobe Acrobat 998.7 KB
Invitació-presentació-llibre.jpg
Imagen JPGE 127.9 KB

20/07/17 al 24/09/17: LES MALETES DE WALTER BENJAMIN A L'ARTS SANTA MÒNICA

Fins al 24 de setembre de 2017 l'Arts Santa Mònica va acollir l'exposició Les maletes de Walter Benjamin. Dispositius migratoris.  

 

La mostra també es va poder veure a la Casa de Velázquez de Madrid, (5 abril - 25 de maig de 2017) un dels centres participants en el projecte. L'exposició va presentar la creació de maletes imaginàries per part d'estudiants i professors de belles arts a partir de la lectura de l'obra de Walter Benjamin. Les altres escoles participants són l'École des Beaux Arts (Bordeaux), la Weissensee Kunsthochschule (Berlin), l'Escola Llotja d'Arts i Disseny (Barcelona).

 

Dimarts 19 de setembre de 2017, 17h-20h. Activitat complementària a l'exposició

Conferència: "Rethinking the Human Condition when History is Falling Apart. On the Actuality of Walter Benjamin's and Hannah Arendt's Critical Theory" per Sigrid Wiegel (Zentrum für Literatur und Kulturforschung, Berlin)

Presentació del film en procés Infància a Berlin cap a 1900. Making-off. Realitzadors: Aura Rosenberg i Frances Scholz. Comentari per Chantal Benjamin  i Lais Chaioko Benjamin, néta i besnéta de Walter Benjamin. 

Fulletó de l'exposició:
2017_Les maletes WB_SantaMonica.pdf
Documento Adobe Acrobat 1.1 MB