02/12/18: 3a TERTÚLIA LITERÀRIA PASSATGES DE PORTBOU

El diumenge 2 de desembre tindrà lloc la 3a sessió de la "Tertúlia Literària Passatges de Portbou". L’obra que es comentarà és Angelus  Novus de Bashkim Shehu, escriptor albanès. 

 

En el penal de Burrel (Albània) un pres polític abrumat per les circumstàncies, decideix acabar els seus dies. Mig segle abans, Walter Benjamin s'havia suïcidat. Què tenen en comú ambdues tragèdies provocades per la maquinària del poder? L'Àngelus  Novus, l'àngel de la història, quina simbologia hi representa?

 

Podeu trobar l'obra a edicions Siruela Nuevos Tiempos, 2017.  

 

Sessió III: Angelus Novus, 2 de desembre de 2018, 12h. 

Amb la presència de l'autor. Presenta: Ignacio Vidal-Folch, escriptor. Condueix: Cari Oriol.

Amb la col·laboració de l'Ajuntament de Portbou. 

Lloc: Centre Cívic Ca l'Herrero. c/ Méndez Núñez, 2. Portbou.  

Confirmació d'inscripció a: info@passatgescultura.org / +34.660827023

Per a més informació consulteu el fulletó:

Sessió III:
Tertulia_Literaria_Passatges_02-12-18.pd
Documento Adobe Acrobat 284.9 KB

29/09/18 al 28/10/18: "SOMNIS AL LÍMIT" - EXPOSICIÓ DE RICARDO CALERO

Des del 29 de setembre al 28 d'octubre es podrà visitar l'exposició "Somnis al límit" de Ricardo Calero a la sala de duanes de l'Estació Internacional de Portbou. 

 

Ricardo Calero utilitza la metàfora del viatge d’uns passaports per “fer visible” una de les realitats més dramàtiques de la societat: la migració. La proposta revisa el projecte Somnis al mar, que va començar el 2001, una reflexió sobre la identitat i “el viatge i la naturalesa de l’ésser”.

 

Inauguració: dissabte 29 de setembre de 2018, 19h30.

Sala de duanes de l'Estació Internacional de Portbou. 

 

Horari de visita: laborables, 16h-20h. Dissabtes, 11h-14h i 16h-20h. Diumenges, 11h-14h.

Fulletó de l'exposició:
R Calero cat-cast.pdf
Documento Adobe Acrobat 3.9 MB

28-30/09/18: IIIa ESCOLA D'ESTIU A WALTER BENJAMIN

Del 28 al 30 de setembre de 2018 tindrà lloc la tercera edició de l'Escola d'Estiu a Walter Benjamin. Enguany es compleixen els 200 anys del naixement de Karl Marx (1818-1883) i reflexionarem sobre el pensament de base marxista en la filosofia de la història de Walter Benjamin. L'esdeveniment està organitzat per l'Associació Passatges de Cultura Contemporània i l'Ajuntament de Portbou.

 

Aquesta edició de l'Escola d'Estiu està dirigida per Maria Maïlat, antropòloga, escriptora, professora associada al centre ARTEFA i ex-professora associada a la Universitat de París V i VIII, i Pilar Parcerisas (Presidenta Assoc. Passatges). 

 

Hi participen Vicente Ordóñez (UJI, de Castelló), Yael Karavan (performer i directora de la companyia de dansa Karavan Ensemble), Salvador Cuenca (UV, de València), Marcelo Expósito, artista, escriptor i docent, Alain Badia, psicoanalista i crític literari universitari, Benoît Bohy-Bunel (Universitat de Montpeller), Jean Calens (ex-professor de l'Escola de Belles Arts de Bordeus), Roser Amills, autora del llibre Asja Lacis. Amor de direcció única

 

 

 

El dissabte 29 de setembre s'inaugurarà l'exposició de Ricardo Calero titulada Somnis al límit a la sala de duanes de l'Estació Internacional de Portbou (19h30). 

 

El diumenge 30 es conclourà l'Escola d'Estiu amb la lectura i diàleg teatral Bertolt Brecht / Walter Benjamin, elaborat per Maria Maïlat, amb la participació dels poetes Vicenç Altaió i Carles Duarte (a La Congesta, 11h). Posteriorment, a l'esplanada del cementiri (12h), Yael Karavan realitzarà una dansa dedicada al Memorial Passatges, obra del seu pare Dani Karavan. Finalment, Anne Roche, autora del llibre Walter Benjamin. Exercices sur le tracé des ombres i guanyadora del Premi Europeu Walter Benjamin 2018, farà un discurs commemoratiu al cementiri de Portbou (12h30).  

 

Lloc sessions de conferències: Centre Cívic Ca l'Herrero. c/Méndez Nuñez, 2. Portbou. 

Lloc exposició: Sala de duanes de l'Estació Internacional de Portbou (del 29/09/2018 al 28/10/2018)

Lloc Actes commemoratius diumenge 30 de setembre de 2018: La Congesta (11h) i cementiri de Portbou (a partir de les 12h).

Idiomes de les sessions: català, castellà i francès. Traducció simultània del francès al castellà només dissabte a la tarda.

Sessions Escola d'Estiu gratuïtes. Per inscripcions contacteu: info@passatgescultura.org / +34. 660827023 

Més detalls del programa:
Escola dEstiu WB 2018 - CAT.pdf
Documento Adobe Acrobat 1.1 MB

30/09/18: "WALTER BENJAMIN I BERTOLT BRECHT" - LECTURA I DIÀLEG TEATRAL

"Els nostres cossos ensopeguen amb les paraules, igual que amb les llambordes". El diumenge 30 de setembre us convidem a la lectura i diàleg teatral "Walter Benjamin - Bertolt Brecht - Trobada a Portbou" realitzat per Maria Maïllat

 

Presentació a càrrec de l'autora i lectura escenificada amb els poetes Carles Duarte i Vicenç Altaió.  Amb la participació de Yoselin (infermera en vaga), Paquita Parés (militant pels drets dels refugiats) i Cari Oriol (narradora). 

Escenografia: Joan Josep Guillén. 

 

Data i hora: diumenge 30 de setembre a les 11h

Lloc: La Congesta.

Més detalls del programa:
Cartell Benjamin-Brecht - cat.pdf
Documento Adobe Acrobat 1.9 MB

28/09/18: PRESENTACIÓ DEL LLIBRE "ASJA. AMOR DE DIRECCIÓN ÚNICA"

En el marc de la IIIa edició de l'Escola d'Estiu a Walter Benjamin es presenta el llibre Asja. Amor de dirección única de Roser Amills, una novel·la sobre la dona que va fascinar a Walter Benjamin. Edició de Comanegre.

 

Presentació a càrrec de: Jean-Pierre Bonnel, Maria Maïlat, Cari Oriol i Fernand Menier. Amb presència de l'autora.

 

Tot seguit es farà una lectura escenificada del primer capítol sota la direcció de Cari Oriol amb la participació de Yoselin (Asja Lacis); Meme (Helene Weigel); Maria (Ruth, actriu del Berliner Ensemble); Pere Cid (Bertolt Brecht) i Cari Oriol (narradora). 

 

Data i hora: divendres, 28 de setembre, 19h30. 

Lloc: Centre Cívic Ca l'Herrero. Portbou. 

Més detalls del programa:
RoserAmills cat.pdf
Documento Adobe Acrobat 1.1 MB

24-27/09/18: WORKSHOP DE DANSA I COS PER YAEL KARAVAN

En  el marc de l'Escola d'Estiu a Walter Benjamin us proposem participar en el taller de dansa i cos que oferirà Yael Karavan del 24 al 27 de setembre de 18 a 20h. 

 

Inspirant-se en els elements de dansa, teatre físic, Butoh i mim, Yael Karavan ens ajudarà a redescobrir el nostre cos i les infinites possibilitats que estan amagades dins de nosaltres mateixos. 

 

 

 

 

Lloc:  La Congesta, Portbou.

Requisits: Taller a partir de 12 anys. Roba còmode, esportiva.

Preu d'una sessió: 5 euros/persona. Preu  assistència completa al taller: 20 euros/persona. A pagar en metàl·lic el primer dia.

Taller gratuït per a joves de 12 a 18 anys.  

Per inscripcions i més informació contacteu: info@passatgescultura.org  / +34. 660827023

Programa Workshop dansa i cos:
Workshop Yael - 4 idiomes A3-1.pdf
Documento Adobe Acrobat 151.8 KB

26/09/18: 78è aniversari de la mort de Walter Benjamin a Portbou

El proper dimecres 26 de setembre commemorem el 78è aniversari de la mort del filòsof Walter Benjamin a Portbou amb el següent programa d'actes:

12h. Peregrinació commemorativa al Memorial Passatges de Dani Karavan. Visita guiada i lectures poètiques per Cari Oriol i Pilar Parcerisas. 

Lloc:  Esplanada del cementiri. 

19h. Presentació del llibre Los últimos días de Walter Benjamin del fotògraf xilè Patricio Salinas A. A més de l'autor intervindran: Begoña Sáez Tajafuerte, Cari Oriol i Pilar Parcerisas. Lloc:  Centre Cívic Ca l'Herrero. 

Foto: Patricio Salinas A.

Més detalls del programa:
Cartell A3 26.9.pdf
Documento Adobe Acrobat 5.1 MB

25/08/18: 2a TERTÚLIA LITERÀRIA PASSATGES DE PORTBOU

 

El dissabte 25 d’agost tindrà lloc la segona sessió de la "Tertúlia Literària Passatges de Portbou".

 

L’obra proposada per comentar és Verd Aigua de Marisa Madieri, un petit clàssic contemporani on l'autora rememora els episodis tràgics i còmics de la seva infància.

 

El fil conductor de la narració és l’èxode dels italians de Fiume, ciutat que el 1947 va passar a Croàcia dins l’antiga Iugoslàvia.

 

Podeu trobar l'obra a edicions Minúscula (en català i castellà) i L’Esprit des Péninsules (en francès). 

 

Sessió II: Verd Aigua, 25 d’agost de 2018, 18h. 

Lloc: Hotel Comodoro. c/ Méndez Núñez, 1. Portbou.  

Confirmació d'inscripció a: info@passatgescultura.org / +34.660827023

Per a més informació consulteu el fulletó:

Sessió II:
Tertulia_Literaria_Passatges_25-8-18.pdf
Documento Adobe Acrobat 320.9 KB

02/06/18: 1a TERTÚLIA LITERÀRIA PASSATGES DE PORTBOU

 

Iniciem l'activitat "Tertúlia Literària Passatges de Portbou" que té com a objectiu conèixer i compartir obres literàries sobre temes de frontera, memòria, identitat i exili. 

 

Per la primera sessió  es proposa Suite francesa  de Irène Némirovsky, novel·la que descriu l'èxode que van haver de partir molts francesos el juny de 1940. Una obra commovedora, intimista i implacable, amb una ploma brillant i intuitiva. Podeu trobar l'obra a edicions La Magrana (en català), Salamandra (en castellà) o Folio (en francès). 

 

Sessió I: Suite francesa, 2 de juny de 2018, 18h. 

Lloc: c/ de les Monges, 4. Portbou. 

Assistència gratuïta i oberta a tots els públics. 

Confirmació d'inscripció a: info@passatgescultura.org 

Sessió I:
Tertulia_Literaria_Passatges_2-6-18.pdf
Documento Adobe Acrobat 201.8 KB

VISITES GUIADES AL MEMORIAL PASSATGES A WALTER BENJAMIN

Des de l'Associació Passatges de Cultura Contemporània us proposem un recorregut guiat pels punts clau del pas de Walter Benjamin per la població de Portbou que inclou la vista al Memorial Passatges dedicat al filòsof alemany i realitzat per Dani Karavan.

 

Recentment, l'artista israelià ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Cultura 2016 per aquesta obra, un homenatge als éssers anònims que fugen en exili a la recerca de la llibertat.

 

Esperem que sigui del vostre interès i us esperem ben aviat a Portbou per descobrir el darrer passatge de Walter Benjamin.

 

Cliqueu aquí per a més informació i reserves