20/10/19: PREMI EUROPEU D'ASSAIG WALTER BENJAMIN

Us convidem a la presentació del Premi d'Assaig Europeu Walter Benjamin 2019, que tindrà lloc el proper diumenge 20 d'octubre a les 11.30h a l'estació internacional de Portbou, en el context de l'exposició Paisatges desitjats, realitzada pels artistes de La Escocesa, de Barcelona. 

Conversa amb el guanyador Marc Berdet.

Conversadors: Madeleine Claus, Assoc. Walter Benjamin "sans frontières" de Banyuls; Vicent Ordóñez, Universitat Jaume I de Castelló, Salvador Cuenca, Universitat de València; Enric Puig Punyet, director de La Escocesa i col·laborador de La Maleta de Portbou.

Convoca el premi: Assoc. Walter Benjamin "sans frontières" de Banyuls

Organitza Fundació Angelus Novus i Associació Passatges. 

28/09/19-27/10/19: "PAISATGES DESITJATS" - EXPOSICIÓ ARTISTES DE LA FÀBRICA DE CREACIÓ LA ESCOCESA

Des del 28 de setembre al 27 d'octubre es podrà visitar l'exposició "Paisatges desitjats" a la sala de duanes de l'Estació Internacional de Portbou dels artistes residents a la Fàbrica de Creació La Escocesa. 

 

Els artistes participants en la confecció d’aquest paisatge són Valentina Alvarado Matos, Daniel de la Barra, Juan Antonio Cerezuela, Llapispanc, Guillermo Moreno, Antonia Rossi (amb la col·laboració d’Antonio Contador) i Carlos Vásquez Méndez. 

 

Inauguració: dissabte 28 de setembre de 2019, 20h.

Sala de duanes de l'Estació Internacional de Portbou. 

 

Horari de visita: laborables, 16h-20h. Dissabtes, 10h-14h i 17h-20h. Diumenges, 10h-14h.

Fulletó exposició:
FulletoExpo_cat-cast-fran-eng.pdf
Documento Adobe Acrobat 1.4 MB

TERTÚLIES LITERÀRIES PASSATGES DE PORTBOU 2019

Des de l'Associació Passatges de Cultura Contemporània us proposem participar en les tertúlies literàries "Passatges" que organitzarem entorn de literatura de frontera, memòria, exili i identitats.

 

Les tertúlies tindran lloc trimestralment a Portbou: març, juny, setembre i desembre

 

Sessions programades, any 2019

 

Sessió I: El espectro de Aleksandr Wolf, de Gaito Gazdánov,  3 de març de 2019, 12h.  c/Méndez Núñez, 1. Portbou.

 

Sessió II: Les formes del verb anar, de Jenny Erpenbeck, 1 de juny de 2019, 18h. Local Amics de Portbou. Rambla, 24. Portbou.

 

Sessió III: El castillo de Gripsholm, de Kurt Tucholsky, 1 de setembre de 2019, 12h. Hostal Portbou. c/Cervera, 20. Portbou. 

 

Sessió IV: Las dos amigas y el envenenamiento, d'Alfred Döblin, 1 de desembre, 12h. Hostal Portbou. c/Cervera, 20. Portbou.  

 

La participació és gratuïta i oberta a tothomEs prega confirmació d'assistència a: info@passatgescultura.org / +34. 660827023

 

 

Per a més informació de les obres veure fulletons disponibles a sota:

Sessió I:
Tertulia_Literaria_Passatges_03-03-19_CA
Imagen JPGE 249.0 KB
Sessió II:
Tertulia_Literaria_Passatges_01-06-19_CA
Documento Adobe Acrobat 1.6 MB
Sessió III:
Tertulia_Literaria_Passatges_01-09-19_CA
Documento Adobe Acrobat 254.2 KB
Sessió IV:
Tertulia_Literaria_Passatges_01-12-19_CA
Documento Adobe Acrobat 984.6 KB

27-29/09/19: IV ESCOLA D'ESTIU WALTER BENJAMIN

Del 27 al 29 de setembre de 2019 tindrà lloc la IV Escola d'estiu Walter Benjamin. Enguany es compleixen 80 anys de La Retirada i de l'exili de 300.000 persones que travessaren les muntanyes dels Pirineus per Portbou dels 500.000 que fugiren de l'Espanya Republicana cap a l'exili en acabar la Guerra Civil l'any 1939. 

 

Aquesta edició de l'Escola d'estiu pren el títol del llibre La frontera salvaje, de Fernando Hernández Sánchez, que es presentarà durant el seminari. Incorporem un acord amb els artistes residents a la Fàbrica de creació La Escocesa de Barcelona que treballen l'artista com a activador crític de la Història i amb el Festival de fotografia Fotolimo, amb un debat sobre Walter Benjamin i la fotografia.  

 

Participen a l'Escola d'estiu: Cari Oriol, Jean Calens, Carme Alda, Fernando Hernández Sánchez, Anne Roche, Madeleine Claus, Maria Maïlat, Manolo Laguillo, Ignasi  Solé Sugranyes, entre d'altres.  

 

El dissabte 28 de setembre s'inaugurarà l'exposició dels artistes residents de la Fàbrica de creació La Escocesa titulada Paisatges desitjats a la sala de duanes de l'Estació Internacional de Portbou (20h). 

 

El diumenge 29 es conclourà l'Escola d'estiu amb els següents actes:

 

 

 

 

Casa Walter Benjamin, 11h:

-Presentació del llibre Walter Benjamin-Bertolt Brecht. Trobada a Portbou, de Maria Maïlat, traduït per Anna-Maria Corredor i il·lustrat per Guillén. Pròlegs: Carles Duarte, Vicenç Altaió i Pilar Parcerisas. 

-Presentació de la Biblioteca Walter Benjamin, donació de Gian-Luigi Ponzano a la Fundació Angelus Novus.   

Sala La Congesta, 11h30: 

-Yael Karavan realitzarà la performance "Living threads"

Cementiri de Portbou, a partir de les 12h: Celebració de la Declaració de Bé Cultural d'Interès Nacional del Memorial Passatges (2018). Intervenció de Carles Duarte, poeta. Lectures de poemes de Hannah Arendt, Maria Zambrano i Walter Benjamin, dirigit per Cari Oriol. 

 

Lloc sessions de conferències: Centre Cívic Ca l'Herrero. c/Méndez Nuñez, 2. Portbou. 

Lloc exposició: Sala de duanes de l'Estació Internacional de Portbou (inauguració dissabte 28 a les 20h).

Lloc Actes commemoratius diumenge 29 de setembre de 2019: Casa Walter Benjamin (11h); Sala La Congesta (11h30) i Cementiri de Portbou (a partir de les 12h).

Idiomes de les sessions: català, castellà i francès. Traducció simultània dissabte (matí i tarda).  

 

Més detalls del programa:
Escola dEstiu WB 2019 - CAT.pdf
Documento Adobe Acrobat 374.3 KB

31/08/19: EL CONVENT DE PORTBOU

 

 

 

 

El proper dissabte 31 d'agost tindrà lloc la conferència "El convent de Portbou. Un lligam entre cultures: França i Catalunya" a càrrec de

Cari Oriol, filòloga en romàniques i catedràtica i Joan Gubert, historiador. 

 

Data i lloc: 31 d'agost de 2019. 19h. Centre Cívic Ca l'Herrero. c/Méndez Nuñez, 2. Portbou. 

VISITES GUIADES AL MEMORIAL PASSATGES A WALTER BENJAMIN

Des de l'Associació Passatges de Cultura Contemporània us proposem un recorregut guiat pels punts clau del pas de Walter Benjamin per la població de Portbou que inclou la vista al Memorial Passatges dedicat al filòsof alemany i realitzat per Dani Karavan.

 

Recentment, l'artista israelià ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Cultura 2016 per aquesta obra, un homenatge als éssers anònims que fugen en exili a la recerca de la llibertat.

 

Esperem que sigui del vostre interès i us esperem ben aviat a Portbou per descobrir el darrer passatge de Walter Benjamin.

 

Cliqueu aquí per a més informació i reserves