14/11/20: TERTÚLIA LITERÀRIA "PASSATGES" DE PORTBOU 2020/21 - AJORNADA

 

 

Ens plau anunciar la propera Tertúlia Literària "Passatges" de Portbou que tindrà lloc el proper 14 de novembre de 2020.

 

 

Sessió II: Camí de Sirga (1988), de Jesús Moncada.

 

Dia i hora: dissabte, 14 de novembre de 2020, 18h.  

Lloc: Portbou, Hostal Portbou (c/ Cervera, 20. Portbou). 

 

 

La participació és gratuïta i oberta a tothom.  Es prega confirmació d'assistència a: info@passatgescultura.org / +34. 660827023

 

 

 

ATENCIÓ!

LA TERTÚLIA QUEDA AJORNADA A CAUSA DE LES MESURES PER A LA CONTENCIÓ DEL BROT EPIDÈMIC DE LA PANDÈMIA DE COVID-19 AL TERRITORI DE CATALUNYA. 

 

L'ACTIVITAT HA ESTAT RE-PROGRAMADA AL 16 DE GENER DE 2021.  Per a més informació consultar aquí. 

Sessió II:
Tertulia_Literaria_Passatges_12-11-14_CA
Documento Adobe Acrobat 222.3 KB

10/10/20:  CONFERÈNCIA "HUMANS I VIRUS: UNA FRONTERA POROSA"

 

Us convidem a la conferència "Humans i virus: una frontera porosa" per Josep M.Casacuberta, doctor en bioquímica i biologia molecular. 

 

Dia: dissabte, 10 d'octubre de 2020. 

Hora: 18h.

Lloc: Hostal Portbou, Portbou. 

 

Esperem que sigui del vostre interès. 

27/09/20-25/10/20:  EXPOSICIÓ "ÍNSULA" - ALADERIVA

Des del 27 de setembre al 25 d'octubre es podrà visitar l'exposició "ÍNSULA" a la sala de duanes de l'Estació Internacional de Portbou. L'exposició presenta les fotografies realitzades pels participants al Laboratori lúdic i de creació i producció fotogràfica ALADERIVA, coordinat per Neus Solà i David del Campo, comissaris d'aquesta exposició en el marc de la V Escola d'Estiu Walter Benjamin a Portbou

 

ÍNSULA és una interpretació lúdico-creativa del perímetre de Portbou assimilat com a territori insular: envoltat per mar, muntanya, vies de tren i fronteres administratives. Creat durant el primer workshop de #LabPortbou, el gener de 2020, el projecte es presenta com una exploració col·lectiva sobre el territori realitzada de forma impulsiva i juganera inspirada en la deriva situacionista.

 

Els artistes participants en la confecció d’aquesta ínsula són:  Max Álvarez, Paolo Bernardi, Irma Estrada, Francisco García, Marta García, Sebastià Masramon, Daniel Morán, Vanessa Roca i Alex Wix. 

 

 

 

 

 

 

 

Inauguració: diumenge 27 de setembre de 2019, 10h30

Sala de duanes de l'Estació Internacional de Portbou. 

 

Horari de visita fins al 25 d'octubre de 2020: feiners, 16h-20h. Dissabtes, 10h-14h i 16h-20h. Diumenges, 10h-14h.

Fulletó exposició:
Expo-full-CAT.pdf
Documento Adobe Acrobat 2.1 MB

25-27/09/20: V ESCOLA D'ESTIU WALTER BENJAMIN. "FRONTERA DE LA MEMÒRIA"

Enguany es compleixen els 80 anys de la mort del pensador i intel·lectual Walter Benjamin a Portbou, quan decidí acabar la seva vida el 26 de setembre de 1940 en aquest poble fronterer quan fugia en exili i en saber que seria repatriat.

Va ser una data fatídica per aquest intel·lectual que el mateix any de la seva mort i després de set anys d'exili (1933-1940) escrigué les tesis Sobre el concepte d'Història, premonitòries de la situació històrica d'avui, de l'auge dels autoritarismes, de l'avenç del capitalisme desbocat sense fre i de les possibilitats d'emancipació trencant el curs de la història, quan el passat irromp el present. Les condicions d'exili de Walter Benjamin, un intel·lectual entregat a la recerca i a la investigació en temps convulsos, minaren una personalitat d'una intel·ligència privilegiada que encara avui aporta llum als intel·lectuals de referència dels nostres temps. 

La V edició de l'Escola d'Estiu Walter Benjamin  es dedica a la "frontera de la memòria". Parlem dels anys d'exili de Benjamin a través de la seva correspondència, però també de la literatura, la plàstica i el teatre que algunes dones, cultes i intel·lectuals aportaren a la cultura i van morir víctimes de l'Holocaust. Recordarem la seva poesia i les seves creacions. Col·laborarem de nou amb el Festival de fotografia Fotolimo, impulsat per associacions de Nîmes i Céret. La fotografia ha estat un dels grans registres de denúncia de l'Holocaust i un tema que Walter Benjamin explorà en les seves teories sobre la imatge i el cinema. Conferències, lectures, performances i exposicions completaran aquesta cinquena edició.

Us hi esperem! 

Idiomes: català, castellà, francès.  

Inscripció gratuïta. Reserves: info@passatgescultura.org  +34. 660827023

 

ATENCIÓ! CANVI EN EL LLOC DE LES CONFERÈNCIES. ES REALITZARAN TOTES A LA CASA WALTER BENJAMIN.

Lloc sessions de conferències dies 25 i 26/09: Casa Walter Benjamin. Av. de Barcelona (edifici antic Ajuntament de Portbou).  

Lloc performance dissabte 26/09/20: Casa Walter Benjamin (20h). Av. de Barcelona (edifici antic Ajuntament de Portbou).  

Lloc exposició: Sala de duanes de l'Estació Internacional de Portbou (del 27/09/2020  al 25/10/20).

Lloc actes commemoratius diumenge 27/09/20: Casa Walter Benjamin (11h30) i cementiri de Portbou (a partir de les 12h30).

 

 

Més informació Escola d'Estiu Walter Benjamin              

Programa:
Escola dEstiu WB 2020 - CAT.pdf
Documento Adobe Acrobat 720.1 KB

12/09/20: TERTÚLIA LITERÀRIA "PASSATGES" DE PORTBOU 2020/21

Ens plau anunciar que a partir de setembre reprenem les Tertúlies Literàries "Passatges" de Portbou, les quals seran coordinades per Antònia Huertas i Rosanna Tocchetto.

 

Des de l'Associació Passatges de Cultura Contemporània us proposem participar en les tertúlies que organitzem entorn d'obres literàries de qualitat que són passatges entre ficció i realitatemoció i raótradició i actualitat, amb una temàtica diversa i preferiblement contemporàniaEl valor relacional present en tota tertúlia és un dels aspectes a estimular, per tal que es produeixi la preuada experiència d'enriquir la pròpia lectura a través de les lectures dels altres. 

 

Les tertúlies tindran lloc bimestralment a Portbou: gener, març, maig, juliol, setembre i novembreSessions programades, any 2020

 

Sessió I: Canto jo i la muntanya balla (2019), de Irene Solà (en català i castellà: editorial Anagrama).

Novel·la que ha rebut diferents premis, entre ells l'European Union Prize for Literature 2019

 

Dia i hora: dissabte, 12 de setembre de 2020, 18h.  

Lloc: Portbou, Hostal Portbou (c/ Cervera, 20. Portbou).   

 

La participació és gratuïta i oberta a tothom.  Es prega confirmació d'assistència a: info@passatgescultura.org / +34. 660827023

 

Properament s'anunciaran les pròximes lectures. Per a més informació consultar aquí.

 

Per a més informació de l'obra veure fulletó disponible a sota:

Sessió I:
Tertulia_Literaria_Passatges_12-09-20_CA
Imagen JPGE 218.6 KB

20/08/20: CONFERÈNCIA - EL MEDITERRANI

 

Us convidem a la conferència "El mediterrani. Un mar altament impactat per l'home" per Xavier Corrales, biòleg marí. 

 

Dia: dijous, 20 d'agost de 2020. 

Hora: 19h.

Lloc: Casa Walter Benjamin, Portbou  (edifici antic Ajuntament de Portbou, Av. de Barcelona). 

 

Esperem que sigui del vostre interès. 

02/08/20: PRESENTACIÓ LLIBRE - "ALICE'S"

 

 

 

Us convidem a la presentació del llibre "Alice's" de Xavier Muñoz Puiggròs, escriptor i advocat. 

 

Presenten: Cari Oriol, filòloga i catedràtica de literatura i Pilar Parcerisas, crítica d'art i escriptora.

 

 

El llibre presenta la biografia de la doctora humanista Alice Roughton en el Cambridge del segle XX. 

 

 

Dia: diumenge, 2 d'agost de 2020. 

Hora: 19h.

Lloc: Jardins del Centre Cívic Ca l'Herrero, Portbou. 

 

 

Us hi esperem!

 

11/07/20: PRESENTACIÓ LLIBRE DE POEMES "FALÇ I ESTRELLES"

 

Us convidem a la presentació del llibre de poemes "Falç i estrelles" de Pilar Parcerisas. Presenta: Cari Oriol, filòloga i catedràtica de literatura. Recita: Eulàlia Llacha.

 

 

"Poemes que venen de temps enllà, pessics dels darrers trenta anys en què instants de la vida han tocat la poesia. Com els grans de blat arrelats de dia a la terra i projectats a la nit en forma d'estrelles al cel, aquests poemes són fets d'engrunes del temps segades amb la falç a la mà. Memòria dels éssers estimats, paisatges, emocions, confessions i agendes del temps tractats des de la sensualitat de tots els sentits oberts. La poesia és revolta i llibertat. Aquests mots ordenats en forma de poemes són grans de blat que han fugit per les esquerdes del temps per trobar els estels. Del dia es passa a la nit on el poema esdevé constel·lació." 

 

 

 

 

Dia: dissabte, 11 de juliol de 2020. 

Hora: 19h.

Lloc: Jardins del Centre Cívic Ca l'Herrero, Portbou. 

27/06/20: PRESENTACIÓ LLIBRE I CURTMETRATGE "QUERMANÇÓ, CAMÍ DE TROBADORS"

Presentació de la novel·la "La tragèdia del Comte Ponç V d'Empúries i el decliu del Castell de Quermançó", de José Mañoso i Flores i projecció del curtmetratge "Quermançó, camí de trobadors".

 

 

Presentació a càrrec de l'autor José Mañoso i coordinat per Jaume Simon. 

 

 

"José Mañoso, barcelonès establert des de fa molt de temps a l'Empordà , és l'autor d'aquesta hisstòria. Quermançó l'epicentre d'un relat ambientat a finals del segle XIII, quan el rei d'Aragó fou excomunicat per la seva intervenció a Sicília i el Papa decretà una croada sobre els seus dominis. El llavors compte d'Empúries, Ponç V, educat pels monjos de Quermançó, es posà al costat del seu monarca i va prendre part en la lluita, tot oposant resistència a una invasió tramuntana de les hostes croades. La història es fon aquí amb la llegenda, la llegenda amaga en el seu si retalls d'història, al cap i a la fi, la vida mateixa apareix en aquestes pàgines, la d'unes persones en un temps molt llunyà. Passat pretèrit, sí, certament. Però l'avesat lector s'adonarà que les passions humanes romanen immutables, no importen els segles transcorreguts, i continuen tan vives com avui dia: l'amor i el seu contrari l'odi, la integritat i la dedicació davant la deslleialtat i al intriga, el respecte i la veritable solidaritat lluny de la insolència i de l'egoisme de pocs, en fi, aquestes pàgines són el perenne mostrari d'aquells valors pels quals mereixem el digne títol de persones." Text de Germán Segura García, autor del pròleg. 

 

 

Dia: dissabte, 27 de juny de 2020. 

Hora: 19h.

Lloc: Casa Walter Benjamin, Portbou (Av. de Barcelona, 7). 

 

VISITES GUIADES AL MEMORIAL PASSATGES A WALTER BENJAMIN

Des de l'Associació Passatges de Cultura Contemporània us proposem un recorregut guiat pels punts clau del pas de Walter Benjamin per la població de Portbou que inclou la vista al Memorial Passatges dedicat al filòsof alemany i realitzat per Dani Karavan.

 

Recentment, l'artista israelià ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Cultura 2016 per aquesta obra, un homenatge als éssers anònims que fugen en exili a la recerca de la llibertat.

 

Esperem que sigui del vostre interès i us esperem ben aviat a Portbou per descobrir el darrer passatge de Walter Benjamin.

 

Cliqueu aquí per a més informació i reserves