LA SELECCIÓ

Portbou-Barcelona, juny 2014

 El II Concurs de curtmetratges per a joves Walter Benjamin 2014 ha superat totes les expectatives i ha rebut 142 inscripcions de curts d'arreu del món. Apart d'Espanya i Ceuta, els països d'on s'han rebut els curts han estat: Polònia, Brasil, Canadà, Alemanya, França, Perú, Egipte, Israel, Itàlia, República Txeca, Argentina, Albània, Portugal, Rússia, Luxemburg, Bèlgica, USA, Austràlia, Grècia, Japó, Regne Unit, Índia, Suïssa, Corea del Sud, Noruega i Bulgària.

 

Els curtmetratges seleccionats seran projectats a la Sala Congesta de Portbou, en el marc del festival Mostra Cinema Frontera 2014. Durant l’acte de lliurament de premis, els dies 13-14 juny de 2014, es farà públic el veredicte dels tres curts guanyadors, que també seran projectats al Festival de Cinema de Girona el juliol de 2014. El primer premi es projectarà a  l'octubre al festival de Cerbère. 

BICITOWN, de Sendoa Cardoso, 2013, 4’, Espanya. V.O. en castellà.

Sinopsi

Mitjançant plans curts d'un taller de bicicletes i un muntatge rítmic, aquest curt narra la història de Modou, un immigrant senegalès radicat a Bilbao. La veu del personatge ens explica què el va dur a Bilbao i com va afrontar la seva vida allà.

CV

Sendoa Cardoso (1990) és fotògraf i ha realitzat diversos vídeos musicals. Cursà el màster en Dirección de Fotografia a l'ESCAC i s'ha desenvolupat en diferents àmbits de l' audiovisual i al mateix temps com a fotògraf i muntador. Bicitown es el seu primer curtmetratge documental.  

 

©Sendoa Cardoso
©Sendoa Cardoso

FEMMES DE MÉNAGE, de Fernanda Pessoa, 9’, Brasil, V.O. en francès, portuguès i castellà. Subtítols en anglès.

Sinopsi

Filmat a França, Espanya i Portugal per una directora brasilera, aquest curt presenta la història de tres dones de diversos països, que han abandonat la seva llar per treballar com a dones de fer neteja a geografies foranes.  

CV

Fernanda Pessoa és professora de Cine i Audiovisual per la Sorbonne Nouvelle, de París. Treballa en el sector cinematogràfic des de fa més de sis anys. Ha realitzat diversos curtmetratges exhibits en festivals d'Europa i Amèrica. 

©Fernanda Pessoa
©Fernanda Pessoa

FIRME UD. AQUÍ, de Rodrigo Zara, 2014, 10'3", España. V.O. en castellà.

Sinopsi

Espanya. Davant el progressiu envelliment de la població i l'apressant situació econòmica, l'Administració llança una campanya d' eutanàsia assistida destinada als anomenats éssers improductius. Ansiosos por rebre la quantitat econòmica fixada en concepte de substitució de l'ancià, la família Arévalo mirarà desfer-se de l'avi sense saber que aquest té els seus propis plans. 

CV

Nascut a Talavera, arquitecte de formació, cineasta de vocació, no és molt jove, però sí sobradament (pre)parat. Tan sols la primera afirmació i l'última són demostrables.

©Rodrigo Zara
©Rodrigo Zara

FORMEN FILA, de Raúl Mancilla, 2013, 9’. España, V.O. en castellà. Subtítols en anglès.

Sinopsi

Un soldat camina pel camp. Arriba fins al lloc on un grup de soldats formen una fila. Durant l'espera s'inicia una conversa amb el soldat que  el precedeix. Dialoguen sobre la guerra, la mort, la religió, l'amor... Mentrestant, la fila va avançant....

CV

Raúl Mancilla és llicenciat en Direcció d' Escena i Dramatúrgia per l' ESAD de Màlaga.Ha estat director, guionista i productor de documentals i obres de teatre. Ha rebut diversos premis pels seus curtmetratges Mendizábal i Sardinas. 

 

 ©Raúl Mancilla
©Raúl Mancilla

NEVERMIND, de Jean Marc E. Roy, 2013, 5’, Canadà, V.O. en francès, subtítols en anglès.

Sinopsi

Una dona rememora les seves experiències de joventut en un desolat motel de carretera. Kurt Kobain apareix enmig del relat que es va fent amb la veu sobre les imatges.

CV

Jean Marc E. Roy prepara actualment el seu primer llargmetratge documental. És cofundador del col·lectiu 3REG y guanyador de diversos premis internacionals, el seu treball ha estat exhibit en diversos festivals arreu del món, en la televisió canadenca i a la xarxa internet.  

©Jean Marc E. Roy
©Jean Marc E. Roy

PADRE, de Santiago Bou Grasso, 11’, 2013, Argentina,V.O. en castellà.

Sinopsi

Dia rere dia, la filla d'un militar malalt es dedica a atendre el seu pare sense treva. La dictadura acabà a l'Argentina, però no en la vida d'aquesta dona.

CV

Santiago Bou és Dissenyador i Comunicador Àudiovisual a la Universitat de la Plata, Argentina. Ha realitzat diferents curts animats i és autor de diversos llibres de còmic.

©Santiago Bou Grasso
©Santiago Bou Grasso

THE TRIP, de Bartosz Kruhlik, 2011, 12’, Polònia. V.O. en polonès, subtítols en castellà.

Sinopsi

Asia, un nena de 13 anys surt d'excursió en moto amb el seu avi, que li ensenya a conduir la scooter  i a apreciar la bellesa de la naturalesa.  La llum de la tarda cau i arriba al final del dia.

CV

Bartosz Kruhlik estudià cinematografia a l'Escola de cine de Lodz. Els seus projectes d'estudiant han estat exhibits en diversos festivals de joves talents i el 2013 va ser reconegut pel Ministeri de Cultura polonès pel seu talent com a artista. 

©Bartosz Kruhlik
©Bartosz Kruhlik

SINCERIDAD, de Andrea Casaseca, 2013, 3’, España, V.O en castellà.

Sinopsi

Després d'un àpat, David ha de confessar una notícia als seus pares. El que no se sap és l'impacte que tindrà. Es tracta d'una àcida comèdia que reflexiona sobre els temps de crisi.

CV

Andrea Casaseca és llicenciada en Comunicació Audiovisual, Publicitat i Relaciones públiques. Ha dirigit diversos curtmetratges i sèries web i ha treballat com a assistent de direcció, en llargmetratges de ficció. 

 

 

©Andrea Casaseca
©Andrea Casaseca

ZA EDGARA, de Ewa Luczkow, 2013, 5’, Polònia. Sense diàlegs.

Sinopsi

A partir d'una tècnica de pintura sobre vidre, el curtmetratge animat Per a Edgar, ens porta a un viatge melangiós a la vida del poeta Edgar Allan Poe.

CV

Ewa Luczkow és estudiant d'animació i efectes especials a l'Escola Nacional de Cinema,Teatre i Televisió Leon Schiller a Lodz, Polònia.

 
©Ewa Luczkow
©Ewa Luczkow

HERMANOS, de Gerard Martí Rodríguez, 2013, 8', España. V.O. castellà.

Sinopsi

Una nit qualsevol, en el mateix parc, el mateix grup d'amics, comparteixen històries. Però aquella nit sorgeixen baralles. Retrat de l'amistat d'aquests joves que són més que amics: "germans". 

CV

Gerard Martí (Barcelona, 1986). Estudia realització audiovisual a l'Escola ITES de Barcelona (2006-2008) i direcció cinematogràfica a l' ESCAC de Terrassa (2008-2012). Allà escriu dos curts per a Escándalo Films, Hermanos, preseleccionat als Premis Gaudí i codirigeix el llargmetratge Los Inocentes.

©Gerard Martí Rodríguez
©Gerard Martí Rodríguez